Inne

Ciasta, desery

ciasteczka z nutellą
składniki na około 20-25 ciastek:
115 g miękkiego masła
60 g jasnego cukru muscovado
1 jajko
75 g mąki
25 g kakao
2,5 ml sody oczyszczonej (pół łyżeczki)
115 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
5 - 6 łyżek nutelli

masło ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie kremowa. dodać jajko, mąkę, kakao, sodę, płatki i dobrze wymieszać. z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem, lekko spłaszczając. w każdej kulce kciukiem (lub jak ja - końcem drewnianej łyżki) zrobić wgłębienie.
piec około 10 minut w temperaturze 180ºc. wystudzić na kratce.
po wystudzeniu łyżeczką (lub - jeśli macie ochotę - szprycą z ozdobną końcówką) w każde wgłębienie nałożyć nutelli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation