Kuchnia

CIASTECZKA ...

addio pomidory: Kruidnoten. Najszybsze pierniczki świata?


Kruidnoten

Składniki :
115 g mąki tortowej
duża szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki kakao*
50 g brązowego cukru**
szczypta soli
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
2. Do miski przesypujemy wszystkie składniki.
3. Szybko wyrabiamy.
4. Blachę wykładamy pergaminem.
5. Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego***. Z podanej porcji uzyskamy ich około 40.
6. Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.
7. Pieczemy 20 minut bez nawiewu.
8. Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy szczelnie przykryte.

Uwagi:
*jeżeli przyprawa do piernika, której używamy zawiera już kakao – pomijamy je
**brązowy cukier można ewentualnie zastąpić białym, jednak warto, dla smaku i koloru użyć właśnie brązowego
***aby nasze kruidnoten miały ładny wygląd i kształt musimy formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation