Kuchnia

zapiekanki, Qisch, tart, przekaski

RISOTTO Z WARZYWAMI NA OSTRO.

Składniki:

200g białego ryżu

1 mała cukinia

2 marchewki

1 duża cebula

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

sos sojowy

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka imbiru

2 łyżki oliwy z oliwek

ostra papryka lub chilli

olej do smażenia



Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. W połowie gotowania dodać do wody kurkumę, żeby zabarwic go na żółto. Marchew obrać i pokroić w słupki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce. Paprykę i cukinię umyć, również pokroić w słupki i dodać do marchewki i cebuli. Dusić warzywa pod przykryciem. Pod koniec dodać wymieszany imbir z sosem sojowym i oliwą z oliwek. Doprawić ostrą papryką w proszku.

Kiedy warzywa będą miękkie wymieszać z ryżem i chwilę razem podusić na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation