Kuchnia

przetwory

Śledzie smażone w marynacie z octu jabłkowego

Tuszki śledziowe lub z płotek czy okoni, bez głów i kręgosłupa 1 kg
Mąka 150 g
Sól łyżeczka
Olej do smażenia 150 ml
Zalewa:
Cebula 1
Ocet jabłkowy 1 szklanka
Woda 1,5 szklanki
Cukier 3,5 łyżki
Sól do marynaty 1,5 łyżeczki
Czosnek 2 ząbki
Gorczyca w ziarnach łyżeczka
Liście laurowe 6
Pieprz kolorowy 1 łyżeczka

Ryby umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać mąkę z solą, panierować ryby w mące i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Przełożyć do słoiczków. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Równomiernie porozkładać w słoiczkach. Wodę z cukrem, solą oraz pozostałymi przyprawami doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet. Ostudzić zalewę. Zalać nią ryby, „sprawiedliwie” rozdzielając przyprawy do słoiczków. Zakręcić, odstawić do lodówki na 24 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation