Kuchnia

przekąski

Sałatka z pieczonych warzyw i fety


Składniki (2 porcje):
- 2 podłużne buraki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 300 g dyni
- 2 marchewki
- oliwki czarne
- garść sezamu
- garść pokrojonej/ pokruszonej fety
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, ostra
- olej rzepakowy (kilka łyżek)

Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu. W połowie pieczenia posypać sezamem albo po wyjęciu z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation