Kuchnia

mięsa

Włoszczyzna na zimę w słoikach

Składniki:

4 kg marchewki
2,5 kg korzenia pietruszki
2,5 kg korzenia selera
0,5 kg pora
0,5 kg liści pietruszki
0,5 kg liści selera
1,5 kg soli
Marchewkę, seler, pietruszkę obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa wrzucamy do bardzo dużego naczynia, u mnie bardzo wielki garnek.
Pora oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pól i kroimy w cienkie paseczki, a następnie przerzucamy do drugiego wysokiego naczynia. Liście selera i pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, a następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do naczynia z poszatkowanym porem.
Do naczynia z tartymi warzywami wsypujemy 1 kg soli.
A do naczynia z poszatkowanymi liśćmi wsypujemy 0,5 kg soli.
Zawartość obu naczyń dokładnie mieszamy. Liście i pora przekładamy do naczynia z tartymi warzywami.
Wszystko dokładnie mieszamy do momentu puszczenia soków.
Gotową włoszczyznę dobrze odciskamy z nadmiaru soku i ubijamy w małych słoiczkach.
Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.Przyprawę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation