Kuchnia

desery

Ciasteczka z patelni


Przepis na te ciasteczka zainteresował mnie głównie ze względu na sposób przygotowania, bo ciastka, które smaży się na patelni, a jak czytałam w komentarzach, w smaku nie przypominają placków czy racuchów, wydawały mi się intrygujące. No i rzeczywiście, są bardzo smaczne, kruche z wierzchu, mięciutkie w środku, proste i szybkie, nie trzeba nawet odpalać piekarnika.

Źródło: walijskie ciastka z patelni.


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny ( pokrojonej na małe kawałki )
- aromat waniliowy
- 1 szklanka rodzynek ( mogą być też kawałeczki czekolady )
- szczypta cynamonu ( dodałam od siebie )

Łączymy razem mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodajemy margarynę, wyrabiamy. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Jajka rozkłócamy widelcem w oddzielnej miseczce, dodajemy aromat waniliowy i dolewamy do ciasta. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, i wykrawamy ciasteczka.

Patelnię przecieramy papierem nasączonym tłuszczem, rozgrzewamy i smażymy ciasteczka po ok 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.




Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation