Kuchnia

gotowanie

Smakołyk z muszli z farszem pieczarkowym

20 sztuk makaronu muszle duże
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula
3 łyżki masła
200 g pieczarek
200 g twarogu
150 g startego, żółtego sera np. parmezanu
kilka listków bazylii drobno posiekana
natka pietruszki drobno posiekana
sól, pieprz

Wykonanie:
Krok 1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, szklimy cebulę, by następnie dodać poszatkowane pieczarki. Smażymy do momentu, gdy cała woda odparuje.

Krok 2. Gdy pieczarki ostygną, dodajemy do nich twarożek, natkę, bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy składniki i wypełniamy powstałym farszem muszle.

Krok 3. Muszle układamy w natłuszczonym pozostałym masłem naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem i zapiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation