Kuchnia

Słodkości

Ciasto ze śliwkami
Składniki:
100g orzechów włoskich
400g śliwek – umytych, bez pestek, przepołowionych
200g miękkiego masła
120g cukru (dodałam trochę mniej) + 1 łyżka do posypania śliwek
1 opakowanie cukru waniliowego
250g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
3 łyżki mleka
3 jajka

Orzechy wsypać na patelnię i trochę uprażyć bez tłuszczu. Następnie wyjąć i posiekać nożem.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu jajka roztrzepać widelcem i powoli ciągle ucierając wlewać je do tłuszczu.
Mąkę przesiać, wymieszać z posiekanymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej.
W małym naczyniu wymieszać łyżkę cukru z cynamonem.
Tortownice o średnicy 22cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch, poukładać śliwki skórką do dołu i posypać je przygotowanym cukrem z cynamonem. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 45 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation