Kuchnia

Sama słodycz

Ciasto mocno korzenne bez cukru i glutenu

Składniki:

mąka gryczana [1.5 szklanki]
ksylitol [1 szklanka] (pół na pół z erytrolem, można sam jeden albo drugi, można dodać stewię)
kakao [3 łyżki] (lub karob)
przyprawa do pierników [2 łyżki] (ja miałam domową)
proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (ja miałam bezglutenowy)
olej [6 łyżek] (około,mozna ciut więcej do konsystencji)
mleko [1 szklanka] (roślinne lub krowie/kozie, u mnie migdałowe)
ekstrakt waniliowy [1 łyżka]
gruszki [1 szt.]
bakalie (wg uznania, u mnie orzechy, skórka i rodzynki)

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać, dolać płynne i znów wymieszać. Sprawdzić masę czy wystarczająco słodka (można użyć też zwykłego cukru). Sprawdzać też konsystencję - ma być pół gęsta i móc się wylewać z misy do formy. Ja podlałam jeszcze odrobiną mleka :) Gruszkę obrać, pokroić kawałki i ułożyć na dnie keksówki. Masę wymieszać lekko z dowolnymi bakaliami (u mnie domowa skórka pomarańczowa, rodzynki i orzechy). Wlać masę do keksówki (u mnie silikonowa). Piekłam około 50 min w 180 stopniach C do suchego patyczka, bez termoobiegu. Trzeba kontrolować czas bo może być dłuższy. Na koniec po ostygnięciu polałam polewą z roztopionej czekolady bez cukru :)
Wychodzi pyszne i wilgotne, trochę jak piernik ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation