Kuchnia

Kulinaria

Makaron w sosie grzybowo-śmietanowym

Składniki na dużą patelnię sosu

- ok. 0,5 kg grzybów (mniej więcej, ile zbierzecie)
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzybki oczyścić i pokroić. Wrzucić do garnka z małą ilością wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po przyrządzeniu grzybki odcedzić. Nie wylewać wody, w której się gotowały*.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i dusić pod przykryciem około 20 minut do miękkości. Dodać grzyby, wymieszać i dalej smażyć pod przykryciem - kolejne 20 minut. Po tym czasie całość doprawić pieprzem i solą. *Opcjonalnie można dolać trochę wody, w której gotowały się grzybki - dla regulacji gęstości sosu.

Odlać trochę 'soku' grzybowego z patelni do kubeczka, dodać do niego śmietanę i wymieszać (by zahartować śmietanę i uniknąć zważenia). Tak przygotowaną śmietanę wlać do grzybów na patelni, wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation