Design

Design

Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo – jogurtowym

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Do nasączenia:
1/2 szklanki likieru pomarańczowego cointreau (można dodać trochę mniej)
1/3-1/4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny

Środek:
około 160-190g konfitury pomarańczowej
sok z jednej pomarańczy
40ml likieru pomarańczowego cointreau
6 łyżeczek żelatyny
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
350g jogurtu naturalnego
450g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka soku z cytryny
mała puszka mandarynek 312g (jeśli nie lubimy lub nie mamy, możemy pominąć, można też dodać trochę pokrojonego miąższu pomarańczy bez skórki)

Wierzch i boki:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
200-250g podłużnych biszkoptów
12-14 sztuk miechunki (Physalis L.)
jadalne gwiazdki brokatowe
kokardka/tasiemka

Przepis na biszkopt, klik na zdj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation