Kuchnia

Faszerowane warzywa

Bakłażany faszerowane kuskusem

Składniki: na 4 mini bakłażany
•4 bakłażany
•1/4 szklanki kaszy kuskus lub bulguru
•3 łyżki oleju Garlic & Chili Extra Vergin Monini
•200g krojonych pomidorów
•2 ząbki czosnku
•2 łyżki marynowanej papryczki chili pokrojonej na drobno
•1/2 pęczka natki pietruszki
•1/2 szklanki bazylii ( użyłam drobnej odmiany )
•1/2 szklanki świeżego oregano
•1/2 szklanki bulionu warzywnego
•1/2 łyżeczki płatków chili
•oliwa z oliwek w sprayu Monini

Przygotowanie:
Bakłażany oczyścić, następnie skroić pasek z dolnej części by stworzyć podstawę, odciąć 2 cm od góry by powstał "kapelusz".
Wydrążyć miąższ bakłażanów zostawiając 1,5 cm dookoła ścian i odstawić.
Kaszę kuskus przesypać do naczynia, zalać gorącym bulionem i odstawić do podwojenia objętości.
Czosnek przecisnąć przez praskę, pokroić drobno zioła oraz zieloną pietruszkę. Gdy kuskus wchłonął cały bulion i jest sypki, wrzucamy pokrojone zioła, czosnek, suszone płatki chili, drobno posiekane marynowane chili oraz krojone pomidory. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy farsz około 5 minut ciągle mieszając, dzięki temu smaki idealnie się połączą a farsz będzie intensywny. Odstawić do wystygnięcia, następnie nałożyć do wydrążonych bakłażanów, przykryć "kapeluszami", spryskać dookoła oliwą w sprayu i zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C.
Po upieczeniu od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation