Kuchnia

FOOD

Sernik z masłem orzechowym

Potrzebne będzie:
Na spód:
200 gramów ciastek digestive
50 gramów solonych orzeszków ziemnych
100 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
50 gramów masła ogrzanego do temperatury pokojowej
Na masę serową:
500 gramów dwukrotnie zmielonego twarogu
3 jajka
3 żółtka
200 gramów drobnego cukru
125 ml. gęstej, kwaśnej śmietany
250 gramów masła orzechowego
Na polewę czekoladową:
250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
100 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
30 gramów brązowego cukru

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Najłatwiej zrobić to w malakserze. Wystarczy wrzucić do środka wszystkie składniki, a następnie całość zmiksować na jednorodną masę o konsystencji mokrego piasku. Kolejność dodawania dowolna. Gotową masą wylepiamy dno i do połowy wysokości boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawiamy do lodówki na czas potrzebny do przygotowania masy serowej.
Masę serową również najprościej zrobić w malakserze, a sposób jej przygotowania jest równie banalny. Wszystko do gara i miksujemy do ujednolicenia. Prościej się nie da. Gdy masa jest gotowa wylewamy ją na przygotowany wcześniej, ciasteczkowy spód.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do momentu kiedy wierzch będzie ładnie ścięty i spieczony.
Kiedy sernik się piecze, przygotowujemy polewę czekoladową, w niewielkim rondelku rozgrzewając wszystkie składniki na małym ogniu. Mieszamy do momentu, w którym się połączą i natychmiast zdejmujemy z ognia. Upieczony sernik polewamy polewą i wstawiamy do piekarnika na jeszcze 10 minut. Po tym czasie otwieramy lekko piekarnik i w ten sposób studzimy ciasto. Na noc wstawiamy do lodówki i w ten sposób rano mamy pyszny deser...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation