Kuchnia

Coś do chrupania

Antipasti

chipsy z cukinii

3 – 4 podłużne cukinie, żółte lub zielone
oliwa ( około pół szklanki )
2 ząbki czosnku
garść bazylii
sól, najlepiej fleur de sel
świeżo zmielony pieprz
Nagrzej piekarnik do 150° C.
Cukinie opłukaj. Przy pomocy nożyka lub tzw. mandoliny do obierania warzyw potnij cukinie na cienkie paseczki.
Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp lekko solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na minimum 15 minut*
Obierz czosnek i przepuść go przez praskę, lub pokrój drobniutko. Bazylię opłukaj i posiekaj. Do miseczki wlej oliwę, wymieszaj z czosnkiem i bazylią.
Kiedy cukinia będzie sucha i chrupiąca, podawaj ją z aromatyczną oliwą jako bardzo smaczną i zdrowszą od zwykłych chipsów przekąskę, smacznego!
* mnie to zajęło około pół godziny, następnie jeszcze chwilę suszyłam cukinię w piekarniku nagrzanym do 100° C. Możesz również suszyć warzywa na grillu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation