Kuchnia

Mniam

Jabłkowe babeczki z toffi na zebranie rodziców | U stóp Benbulbena



BABECZKI JABŁKOWO-CYNAMONOWE

55 g masła
2 czerwone jabłka
1 łyżka soku z cytryny
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
70 g miałkiego brązowego cukru jasnego (soft light brown sugar)
100 ml mleka
100 ml soku jabłkowego
1 jajko
Toffi:

2 łyżki śmietany
40 g miałkiego jasnego cukru brązowego
15 g masła
babeczki 21. Natłuszczamy foremkę na 12 muffinów (lub 12 małych foremek na muffiny) masłem. Piekarnik włączamy, by nagrzał się do temperatury 200˚C.

2. Jabłka myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Pierwsze jabłko ścieramy na tarce (na dużych otworach). Drugie jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie na 5-milimetrowe plasterki. Plasterki jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy starte jabłko i cukier. Całość mieszamy.

4. Masło wkładamy do rondelka i pomału podgrzewamy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy mleko, sok z jabłek i rozbełtane jajko. Mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystkie składniki mieszamy tylko do momentu, aż się połączą.

5. Ciastem napełniamy dołki w foremce, na każdej porcji układamy plasterki jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy na moment do przestygnięcia, po czym przy pomocy noża wyjmujemy babeczki z foremki i odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

6. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy temperaturę pod rondelkiem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Schładzamy odrobinę i polewamy babeczki. Podajemy, gdy toffi zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation