Kuchnia

Kuchnia

Ciasto oliwkowe
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
3 jajka
2 szklanki cukru
300 ml oliwy extra vergine - użyłam oryginalnej portugalskiej marki Oliveira da Serra
1 ½ szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki cynamonu
½ łyżeczki soli
skórka z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
Składniki na frosting:
150 g serka typu philadelphia
1-2 łyżki miodu (do smaku)
sok z ½ cytryny
Posypka:
2 garści prażonych ziaren pszenicy w miodzie

Przygotowanie:
W misce mieszamy razem jajka, oliwę i mleko. Na tym etapie do masy możemy wmieszać skórkę z cytryny, albo ją dodać w kolejnym kroku.

W dzieży miksera lub innej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier.

Powoli dodajemy masę jajeczną (i skórkę z cytryny). Dokładnie mieszamy.

Wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem tortownicę.

Pieczemy 1h w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni C bez termoobiegu, aż do "suchego patyczka".

Po ostudzeniu smarujemy utartą masą z serka, miodu i soku z cytryny.

Posypujemy prażoną pszenicą.

Odstawiamy do lodówki na minimum 1h.

Podanie:
Ciasto jest niezwykle wilgotne i aromatyczne. Doskonale pasują do niego lody waniliowe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation