Kuchnia

O kuchnia!

Lemoniada truskawkowa

Składniki:
500 g truskawek
6 łyżek cukru* + 3/4 szklanki wody
sok z jednej dużej cytryny
1 litr wody (można użyć gazowanej)

Do podania:
plasterki cytryny, mięta, kawałki truskawek

(* opcjonalnie zamiast cukru można użyć np. miodu)

Przygotowanie:
Cukier i 3/4 szklanki wody umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy. Truskawki miksujemy na gładki mus. Do 1 litra wody dodajemy zmiksowane truskawki, sok z cytryny i przygotowany wcześniej syrop cukrowy. Wszystko mieszamy, a następnie przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy najlepiej z plasterkami cytryny, kawałkami truskawek i listkami mięty.
Smacznego!

autor: CZEKOLADĄ UTKANE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation