Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

składniki:

5-6 gruszek*
2 łyżki cukru trzcinowego
przyprawy - laska cynamonu, kilka goździków, ziaren kardamonu i czarnego pieprzu
mała pomarańcza
butelka czerwonego wina
100g ciasteczek oreo, u mnie połowa z i połowa bez kremu
2-3 łyżki roztopionego masła
750g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
250g sera mascarpone
200g gorzkiej czekolady
100ml czerwonego wina, z gotowania gruszek**
200g cukru drobnego
2-3 jajka
2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej, by nabrały ładnego koloru i aromatu. owoce obrać ze skórki. do wysokiego garnka wlać wino, dodać przyprawy, pomarańczę pokrojoną na ćwiartki i cukier. do ciepłego wina włożyć gruszki tak by płyn całe je zakrywał, podgrzewać ok. 30-40 minut aż nabiorą koloru i nieco zmiękną (nie mogą się rozgotować!). gruszki ostudzić w winie, potem przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.

dno tortownicy 21-24cm*** wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. podpiec 5 minut w 170st.c, ostudzić.

na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. do misy miksera włożyć zmielony twaróg, mascarpone i cukier. miksować na wolnych obrotach aż się połączą, następnie dolewać czekoladę, po jednym jajku, wino (opcjonalnie) oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń i kakao. masę serową przelać na ostudzony spód. ułożyć gruszki (polecam przyciąć odrobinę spód - na równo, by ładnie stały) piec 10 minut w 170st.c, następnie 50-60 minut w 125st.c aż sernik się zetnie. ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. przed podaniem można ozdobić ganache przygotowanym w kąpieli wodnej z gorzkiej czekolady, wina i kremowej śmietanki (100g czekolady + 4 łyżki wina + 4 łyżki śmietanki). najlepiej kroić lekko ogrzanym nożem.

buon appetito! :)

*najlepsze są te mniej dojrzałe, twarde.

**można pominąć.

***jeśli masz niską tortownicę użyj takiej o większej średnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation