Kuchnia

Dania z kurczaka

Składniki (4 porcje)
4 pojedyncze filety z kurczaka
sól
pieprz
olej do smażenia
200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
200 g śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki serka mascarpone
Wykonanie
Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek, jeśli mięso jest grube, przecinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu umieszczamy szpinak i podgrzewamy wraz z kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut, szpinak powinien lekko zmięknąć. Na rozbite filety nakładamy po łyżce szpinaku i zwijamy, możemy spiąć roladki wykałaczką. Tak przygotowane mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ważne, aby w pierwszej kolejności ułożyć roladki zawinięciem do dołu i smażyć kilka minut bez poruszania mięsa, powinno ładnie się przyrumienić. Następnie smażymy mięso z pozostałych stron. Gdy jest już złociste, wlewamy śmietankę i dodajemy serek (opcjonalnie) oraz pozostały szpinak. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation