Kuchnia

ciasta i desery

Tort brzoskwiniowy z sadzonymi jajkami

Składniki
Biszkopt:
2 jaka
szczypa soli
70 g cukru
25 g maki pszennej
25 g maki ziemniaczanej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
***************************************
4 lyzki likieru pomaranczowego
1 puszka brzoskwin
8 blatow zelatyny
ewentualnie
1+1/2 paczki zelatyny w proszku
***************************************
Krem:
500 g jogurtu naturalnego
100 g soku z puszki
100 g cukru
8 lyzek soku z cytryny
200 g slodkiej smietany

1. Przygotowac biszkopt i piec okolo 12 min. na 175° C

2. Po ostygnieciu (nie wyjmowac z formy!) skropic likierem. Zelatyne namoczyc, brzoskwinie osaczyc i odmierzyc 100 ml soku. Od 7 brzoskwin odciac glowki, reszte pokroic i wylozyc nimi biszkopt.

3. Skladniki na krem (poza smietana) wymieszac, zelatyne delikatnie odcisnac z wody, rozpuscic i dodac. Ze slodkiej smietanki ubic pianke i dodac. Krem wstawic na 10 minut do lodowki. 1/4 kremu odjac, reszte dac na brzoskwinie. Ciasto wstawic na 10 minut do lodowki. Po schlodzeniu uformowac na kremie z odjetej masy 7 sadzonych jajek i polozyc w nie obciete glowki brzoskwin. Wstawic do lodowki, zeby sie masa dobrze scisnela. Przed odjeciem kolnierzyka od formy sprawdzic czy sie masa scisnela
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation