Kuchnia

ciasta

Galette z jabłkami czy też rustykalna tarta z jabłkami, to szybki i niezawodny deser. Udaje się zawsze i jest chrupiąca i delikatna.

Galette to francuski rodzaj chrupiącego, kruchego ciasta o płaskim kształcie, z niedbale zawijanymi krawędziami i przeróżnym nadzieniem: od słodkich do wytrawnych, zwykle w postaci plasterków owoców czy warzyw.

Tarta rustykalna jest bardzo szybka w wykonaniu, m. in. dlatego, że ciasto nie wymaga podpiekania. Nie wymaga też żadnej formy – wystarczy blacha z piekarnika. Jest naprawdę bezproblemowa :) Najlepiej użyć dość kwaśnych jabłek, które tworzą świetny zestaw z kruchym ciastem i dzięki temu tarta jest wyrazista.

Tartę można podać na ciepło lub na zimno. Dodatkowo można ją polać sosem waniliowym lub dołożyć gałkę lodów.

Galette z jabłkami

tarta o średnicy ok. 20 cm
Składniki

ciasto

190 g mąki pszennej
120 g masła
40 g drobnego cukru
szczypta soli
3 łyżki wody

jabłka

4 średnie jabłka
4 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soku z cytryny

do podsypania

2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka mąki

2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka grubego cukru
Wykonanie

wymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę jabłka dzielić na 6 do 8 plasterków.
jabłka umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko wymieszać by cukier i cynamon oblepiły równomiernie jabłka
wymieszać cukier z mąką do podsypania ciasta
na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
środek ciasta posypać mąką z cukrem, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie
ułożyć jabłka, plasterek przy plasterku, a następnie zawinąć brzeg ciasta na jabłka
rozpuścić 2 łyżki masła
brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie jabłka
tartę piec w 200°C przez ok. 35 do 40 min, aż brzeg będzie mocno zarumieniony a jabłka się przypieką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation