Kuchnia

Kuchnia - Przepisy kulinarne

Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem nutella
starta czekolada do dekoracji


Białka ubić z cukrem i dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać i wymieszać. Wylać ciasto do formy i piec w 180 stopniach około 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pól.

Składniki pianka kawowa:
kawa cappuccino czekoladowa 130 g
2 szklanki mleka
4 opakowania śnieżki
2 kopiate łyżki żelatyny


Mleko zagotować z kawą cappuccino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Wstawić na chwilkę do lodówki.

Jedną część placka posmarować kremem nutella i na niego wyłożyć piankę cappuccino. Wstawić do lodówki.

Składniki pianka śmietankowa:
500 g śmietana kremówka 30 %
galaretka cytrynowa
1 łyżka cukru pudru


Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzona wstawić do lodówki by lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i na koniec galaretkę. Wymieszać.

Przełożenie: ciasto - nutella - pianka cappuccino - placek - pianka śmietankowa - starta czekolada
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation