Kuchnia

Sama słodycz

Ciasteczka orzechowe

Składniki:
jajka [2 szt.] (osobno białka / osobno zółtka)
słodzik do pieczenia [2 łyżeczki] (koniecznie ten do pieczenia inny traci słodzące własciwosci...dla tych którzy sądza że słodziki to zło opcjonalnie fruktoza lub cukier)
orzechy laskowe [80 g] (trzeba zmiksować na miał)
sok z cytryny [1 łyżeczka] (płaska)
skórka z cytryny [1 łyżeczka]
sól

1 Zmiksować orzechy na "mączke" najlepiej w misce blenderowej ew. w młynku do kawy tez się da ;)
2 odzdziel zółtkaod białek
3 skórkę sparzonej cytyny zetrzeć skorkę na tarce o małych oczkach starczy ok 0,5 cyt tak by byla płaska łyżeczka, przekroic cyt i wycisnąć małąłyżeczkę soku.
4 białka ubić sztywno z odrobinką soli
5 Dodać słodzik lub fruktoze (odpowiednio do diety) dla niedietujących cukier. miksować aż będzie sztywna złocista masa na dużych obrotach

6 do masy bialkowej dodać żółtka dodac zmielone orzechy i skórkę z cyt i mala lyzeczke soku z cytryny.

wymieszać.


Gotowe.

Nagrzac piekarnik do ok 170stopni C
Na papierze do pieczenia małą łyżeczką zrobić placuszki konsystencia ciastek jest płynno-puszysta, trzeba zachować odstepy.

Piec ok 20 min az sie zarumieni.
zostawic do ostygniecia przy otwartych drzwiczkach.


Uwaga ciasteczka ladnie beda odchodzic od papieri jak zacznie zdejmowac je jak zupelnie ostygna do tem. pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation