Inne

kulinarnie-przekąski,warzywa,kiełbaski

Warzywa na parze

W gotowaniu na parze najważniejsza jest kolejność. Zatem zaczynamy od najtwardszych składników: ziemniaków i marchewki. Po ok. 7 minutach warto dorzucić brokuły. Całość razem będzie się parować jeszcze ok. 8 minut. Gotowane warzywa na parze dochodzą znacznie szybciej, niż te w wodzie.

Dodatkowo zachowują więcej witamin i minerałów, gdyż nie wypływają one do wody. Wspaniałym podkreśleniem smaku jest sos na bazie śmietanki, serka topionego oraz koperku - pychota. Wersja bardziej dietetyczna= jogurt naturalny + koperek.

Składniki:
2 średnie marchewki
4 ziemniaki
brokuł
200 ml śmietanki 30%
100 g serka topionego Maasdamer
pęczek koperku
sól, pieprz
sok z cytryny
Przepis
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Identycznie czynimy z marchewką. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Młodą marchew polecam parować w taki sposób, jak na zdjęciach, czyli w całości. Starsze oraz większe marchewki polecam pokroić w talarki karbowanym nożem.



Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Nakładamy specjalne sitko i gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy część ziemniaków oraz marchewki. W zależności ile posiadacie kondygnacji, tyle warzyw na raz przygotujecie. Całość przykrywamy i parujemy 7 minut.

W międzyczasie do rondelka wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony drobniej ser i posiekany drobno koperek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i gotujemy 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Po 7-9 minutach można dorzucić do parowara różyczki brokuła. Całość parujemy jeszcze 8 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Idealna konsystencja to lekka chrupkość. Gotowe warzywa polewamy sosem i pałaszujemy.

Wersja dietetyczna: łączymy ze sobą jogurt naturalny i koperek. Wersja bez sosu: tylko i wyłącznie solimy warzywa. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation