Kuchnia

nalewki

Nalewka wiśniowo-śliwkowa

Składniki
1/2 kg wiśni
szklanka płynnego miodu lipowego
25 dag suszonych śliwek kalifornijskich
10 goździków
1 l spirytusu
Wiśnie umyć. Połowę wydrylować. Wszystkie owoce przełożyć do słoja. Zalać miodem, odstawić na 24 godziny, żeby puściły sok.

Śliwki opłukać, pokroić w paski. Dodać do wiśni. Wsypać goździki. Spirytus wymieszać z 3 szklankami przegotowanej i ostudzonej wody, zalać owoce. Szczelnie zamknąć słój. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.

Nalewkę przecedzić przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Pozostawić do sklarowania. Najlepiej by było, gdyby trunek mógł dojrzewać przez rok.
Dodane przez:

MojeGotowanie.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation