Kuchnia

breakfast time

Placuszki jaglane a’la Pancake z czekoladą i malinami
Składniki na 8-10 placuszków:
120 g mąki owsianej z płatków owsianych lub innej dowolnej mąki
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
80 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego lub płynnego miodu
szczypta cynamonu
szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
klarowane masło lub olej kokosowy do smażenia
1/2 szklanki mleka migdałowego lub wody
2- 3 jajka od szczęśliwej kury
1 szklanka świeżej maliny
syrop klonowy do serwowania

Przygotowanie:
Mielimy na mąkę płatki owsiane lub dodajemy gotową. Dodajemy do miksera pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, ale tak aby ciasto do placuszków miało lekko gęstą konsystencję.
Rozgrzewamy na patelni masło klarowane lub olej kokosowy i obsmażamy placuszki na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Sprawdzaj, podnosząc delikatnie brzeg placuszka, aby się nie przypaliły.
Serwuj ze świeżymi malinami, skropione syropem klonowym.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation