Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

Produkty, które wywołują zgagę:

Napoje gazowane.
Cho­dzi o ko­lo­ro­we, słod­kie na­po­je "bą­bel­ko­we" w ro­dza­ju coli, roz­ma­itych oran­żad czy "ener­ge­ty­ków". Warto ich uni­kać z kilku po­wo­dów – z któ­rych zresz­tą więk­szość jest wy­pi­sa­na na ety­kie­tach. Już lek­tu­ra listy skład­ni­ków ta­kich pro­duk­tów może przy­pra­wić o do­le­gli­wo­ści ga­strycz­ne: ben­zo­esan sodu, sor­bi­nian po­ta­su czy guma arab­ska to nie che­micz­ne nazwy wi­ta­min, ale jedne z licz­nych, po­ten­cjal­nie szko­dli­wych sztucz­nych sub­stan­cji do­da­wa­nych do na­po­jów ga­zo­wa­nych. Oprócz nich ko­lo­ro­we na­po­je za­wie­ra­ją rów­nież bar­dzo duże ilo­ści cukru – zwy­kle pod po­sta­cią sy­ro­pu glu­ko­zo­wo-fruk­to­zo­we­go. Nasze żo­łąd­ki nie za­wsze po­tra­fią po­ra­dzić sobie z takim kok­taj­lem che­micz­nym, dla­te­go pro­du­ku­ją wię­cej soków tra­wien­nych, które mogą cofać się do prze­ły­ku. Efekt wzma­ga gaz za­war­ty w na­po­jach. Pod­no­si on bo­wiem ci­śnie­nie w żo­łąd­ku, co przy­czy­nia się do wy­rzu­ca­nia kwa­śnych tre­ści do przed­nie­go od­cin­ka ukła­du po­kar­mo­we­go.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation