Inne
kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki
Lodowe ciasto z budyniowym kremem
Składniki:
Krem budyniowy:
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 200 g cukru (dałam 100 g)
• szczypta soli
• 1,5 litra mleka
• 5 ml (1 łyżeczka) ekstraktu z wanilii
• 120 g gorzkiej czekolady
• 300 g masła orzechowego (można dodać więcej lub mniej – w zależności od preferencji smakowych)
Karmel:
• 200 g cukru
• 60 ml (6 łyżek) wody
• 40 g masła
• 60 g śmietany kremówki
Polewa czekoladowa (ganache):
• 120 g gorzkiej czekolady
• 10 ml (1 łyżka) śmietany kremówki
• 40 g cukru pudru (dałam mniej, 20 g)
• 40 – 50 ml gorącej wody
Ponadto:
• Batonik Snickers (85g)
• 1,5 paczki krakersów
Przygotować krem budyniowy: Czekoladę połamać na małe kawałki, lub posiekać. Do dużego garnka (lub żaroodpornej miski) wlać mleko, dodać mąkę, cukier i sól i dokładnie wszystko wymieszać. Postawić na drugim garnku z gotującą wodą i – cały czas mieszając – ugotować gęsty budyń. Powinno to zająć około 25 – 30 minut. Budyń będzie gotowy, gdy mocno gęstnieje a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Budyń podzielić na pół – do jednej części dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać, do drugiej części wsypać czekoladę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować karmel: W niewielkim garnuszku, o grubym dnie umieścić cukier oraz wodę i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i nie mieszając pozwolić, aż cukier się skarmelizuje. Powinien nabrać bursztynową barwę. Po tym czasie, bardzo ostrożnie dodać masło i kremówkę. Dokładnie wymieszać. Gdyby cukier się zbrylił, należy na małym ogniu podgrzewać mieszaninę, aż wszystko się rozpuści i połączy. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę i śmietanę połączyć, podgrzewając na parze, aż powstanie jednolita masa. Dodać cukier puder oraz po łyżce wodę w takiej ilości, by powstał gęsty sos o konsystencji lukru lub ciasta naleśnikowego. Wystudzić.
Gdy wszystkie składniki deseru ostygną, można przystąpić do składania:
Standardową keksówkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Dno pokryć bardzo ściśle jedną warstwą krakersów. Na nich rozprowadzić warstwę czekoladowego kremu budyniowego. Następnie, na czekoladowy budyń położyć ponownie jedną warstwę krakersów, a na nie – warstwę orzechowego kremu budyniowego. Ponownie przykryć krakersami, a te – pokryć budyniem czekoladowym. Na niego położyć krakersy i na wierzch krem orzechowy. Postępować tak do zużycia całego budyniu, kończąc warstwą krakersów. Wierzch polać grubą warstwą karmelu i wstawić całość do lodówki na około pół godziny, aż karmel się „zsiądzie”. W między czasie batonik Snickers pokroić na małe kawałki. Gdy karmel zastygnie, wyjąć ciasto z lodówki, polać po wierzchu polewą czekoladową i posypać pokrojonym batonikiem.
Smacznego!
MA==