Kuchnia

desery

Składniki na biszkopt:
4 jajka
70 gram cukru
ok. 130 gram mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier . Jak masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt studzimy.

Składniki masa z nutellą:
200 g masła w temp. pokojowej
2 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3łyżki cukru


Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z jedną szklanką mleka. Resztę mleka musimy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.
Jak nam przestygnie w misce ucieramy masło na biały puch, cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń i na końcu nutellę.

Dodatkowo:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan - fixy
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
herbatniki typu petitki około 32 sztuki
1/2 szklanki naparu kawy
2-3 łyżki amaretto


Do nasączenia biszkoptu przygotowujemy kawę z dodatkiem rumu. Nasączmy tak przygotowanym płynem. Dajemy na niego masę z dodatkiem nutelli, na nią układamy ciastka, na ciastka dajemy powidło śliwkowe i na powidło znowu partię ciastek.

Ubijamy śmietanę: Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru i śmietan - fixy. Wykładamy na ciastka. Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation