Gadżety

Gadżety domowe

Pyszny chleb na zakwasie, z pełnoziarnistej mąki żytniej i pszennej, z chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym środkiem.

Składniki:

340 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej, pełnoziarnistej
230 g mąki pszennej chlebowej
240 g letniej wody
15 g drobnej soli
50 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.
Robot ustawiamy na opcję wyrabiania ciasta, na 5 minut.
Po wyrobieniu zostawiamy ciasto w misie na 20 minut, aby odpoczęło, a następnie wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty.
Wyrobione ciasto rozdzielamy pomiędzy dwie foremki, górę ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią.
Przykrywamy ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, spryskujemy wodą i wkładamy foremki z chlebem na najniższą półkę piekarnika.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C, następnie redukujemy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 40 minut.
Na 3 - 4 minuty przed końcem pieczenia, spryskujemy równomiernie górę chleba zimną wodą, tak aby uzyskać błyszczącą i chrupiącą skórkę.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremek i zostawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation