Kuchnia

Tarta na słodko

Tarta na spodzie orzechowo-daktylowym bez mąki i jajek, z kremem waniliowym z jogurtami greckimi i budyniem, przyozdobiona truskawkami i migdałami
Składniki:

Na spód:

2 szklanki mielonych orzechów ( laskowe, migdały, włoskie)
180 g daktyli suszonych
1 łyżka kakao
Krem:

600 g jogurtu greckiego
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
laska z wanilli/ olejek waniliowy (1 łyżeczka)
2 łyżki żelatyny
odrobina wody
oraz:

truskawki bądź inne owoce
migdały podprażone
Przygotowanie:

Spód:

Orzechy zmielić w rozdrabniaczu razem z (namoczonymi przez 30 minut i odsączonymi z wody) daktylami oraz kakao. Tam aby masa była klejąca i zbita nie grudkowata. Jeżeli będzie nazbyt luźna dodać odrobinę wody. Tartę poobklejać masą orzechowo-daktylową, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin aby stężało. Spód nie jest twardy i kruchy jak normalne ciasto. Nie słodziłam dodatkowo spodu, gdyż moim zdaniem jest wystarczająco słodki dzięki daktylom. Można dosłodzić np. syropem z agawy.

Krem:

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą i puszystą masę. Dodać wanilię, budyń waniliowy, zmiksować. Dodawać pomalutku jogurt grecki ciągle miksując. Masa się napowietrza. W kubku (ceramicznym) rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Zagotować i lekko ostudzić. Wlewać strumyczkiem do masy jogurtowej, ciągle miksując. Wylać na spód. Można od razu przyozdobić owocami ja zrobiłam to później. Masa powinna stężeć w lodówce.

Ozdoby:

Truskawki umyć, pokroić w plasterki i poukładać na tarcie. Migdały podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać nimi truskawki. Przyozdobić miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation