Kuchnia

Urszula

KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
8 plastrów szynki o grubości około 1-1,5 cm
bulion lub rosół
2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
1 łyżka mąki
pół pęczka koperku, posiekanego
Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Krótko obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem lub niezbyt tłustym rosołem (wlewamy go tyle, by zakrywał mięso). Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy uchylnie i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i chrzanem, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu i szybko mieszamy. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, gotujemy przez około 3 minuty. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation