Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Przekładaniec cytrynowy

Orzeźwiająca, cytrynowa masa i delikatny biszkopt, ciasto od którego nie można się wprost oderwać i skończyć na jednym kawałku. Jest leciutkie i puszyste, przełożone masą, która nie zamula, polecam wszystkim, którzy lubią cytrynowe smaki.

Przepis znalazłam u Mirabelki, serdeczne dzięki.

Składniki na biszkopt :
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego, ostudzonego masła
- szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i stopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 30x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 baty.

Składniki na masę cytrynową :
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 1 jajko
- skórka otarta z 1,5 cytryny
- sok z 2 cytryn

Mleko i 1 szklankę wody wlać do rondla, dodać cukier i masło, zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.


Składniki na poncz :
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki rumu
- 1,5 łyżki cukru

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.


Składniki na lukier :
- sok z 1 cytryny
- 200 - 250 g cukru pudru
- 3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na lukier wymieszać, dodając tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

Przekrojony biszkopt nasączyć ponczem. Na dolny blat wylać ciepłą masę cytrynową i równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim blatem. Wierzch polać lukrem, posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

źródło
sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation