Kuchnia

naleśniki,placuszki i racuszki

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Składniki (na ok. 10 sztuk):

1 cukinia (u mnie 300 g)
4 ziemniaki
1 mała cebulka
2 jajka
4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
1 łyżka otrąb
1 łyżka łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody.
2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii.
3. Cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli ciasto jest za wolne, to należy dodać mąki.
4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation