Kuchnia

drożdżowe i nie tylko

CHALKA DROZDZOWA.

Składniki:

40 g drożdży
550 g mąki
pół szklanki mleka
jajko
2 łyżki masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
pół łyżki soli
do posmarowania: żółtko z mlekiem, do posypania: mak lub sezam

Wykonanie:

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem i rozmieszaj z trzema łyżkami mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Do misy wsyp mąkę i sól. Dolej rozczyn, jajko rozbełtane z cukrem, rozpuszczone masło i wodę. Wyrób ciasto i zostaw je do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć ciasto i podziel je na trzy części. Każdą część uformuj w długi wałek i zapleć jak warkocz. Końce podwiń pod spód. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do pieca, posmaruj chałkę żółtkiem z mlekiem i posyp makiem. Piecz przez 25-30 minut w 200 stopniach.



Chałka jest rewelacyjna, chrupiąca na zewnątrz, puszysta w środku... Poezja. Ja najbardziej lubię taką chałkę z powidłami śliwkowymi, i do tego z ciepłą herbatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation