Kuchnia

OBIAD - ryby, krewetki, owoce morza

Śledzik po staropolsku

Składniki:


1/2 kg filetów śledziowych matias
2 duże jabłka
spora cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
5 łyżke śmietanki kremówki 30%
łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego białego)
pieprz czarny
mleko (nieco ponad szklankę)


Filety płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem na mniej więcej pół godziny. W tym czasie kroimy w dość drobną kostkę obrane, dokładnie oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Jeszcze drobniej siekamy czosnek i cebulę. To wszystko wrzucamy do miseczki. Kiedy śledzie skończą się moczyć, odlewamy mleko a filety kroimy w kostkę - ja wolę drobniejsze kawałki, ale większe też nie będą przeszkadzały.
Filety trafiają do miski z cebulą, jabłkami i czosnkiem. Dodajemy majeranek, śmietanę i śmietankę. Ocet jabłkowy (lub winny) wcześniej w kubku mieszamy z miodem, i również dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie próbujemy, i według upodobań doprawiamy pieprzem, czosnkiem, majerankiem lub odrobiną octu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation