Inne

dieta bezglutenowa

Sernik czekoladowo-dyniowy bez cukru

Wilgotny, kremowy, słodki, czekoladowy sernik z nutką dyni.

Sernik jest bardzo aromatyczny. A dynia i czekolada idealnie trafiają w jesienne chłodne klimaty.
Bez uszczerbku na smaku zamiast cukru użyłyśmy Stewii. Więc deser nadaje się dla diabetyków i dbających o linię.
Wykorzystałam dżem dyniowy, który można zastąpić puree dyniowym (jednak należy dodać więcej słodzika i łyżeczkę cynamonu)



W wersji bezglutenowej należy użyć mąki bez glutenu na przykład gryczanej.

kruchy spód
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
żółtko
1 łyżeczka stewi
75g schłodzonego masło
łyżka zimnej wody
1 łyżeczka cynamonu

Z podanych składników zagnieść kruchy spód. Schłodzić w zamrażarce przez 30min.

masa serowa
1kg półtłustego twarogu 3 krotnie mielonego
1 szkl dżemu dyniowego lub 1szkl puree dyniowego (+kardamon, cynamon)
100g czekolady gorzkiej
4 jajka + białko
6 łyżeczek stewi
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i krótko miksować.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz. Ścianki wysmarować miękkim masłem
Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód tortownicy, następnie wylać masę serową.
Wstawić do nagrzanego do 170stopni piekarnika.
Piec 60minut. Studzić w piekarniku. Przed podaniem schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation