Kuchnia

zarło

Marchewkowo jaglana zupa krem z groszkiem | gotuj zdrowo!

Składniki na 2-4 osoby:

400g marchewki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
1- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
klarowane masło, oliwa lub olej kokosowy do smażenia
sól morska do smaku
szczypta kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
szczypta gałki muszkatołowej lub utarty imbir (2cm)
kilka listków świeżej bazylii
1/2 szklanki groszku
kilka migdałów
listki świeżej mięty (opcjonalnie)
1 łyżka masła lub jogurtu
olej sezamowy lub oliwa do skropienia

Przygotowanie:

Pokrój marchewkę i dodaj do rondla, zalej wodą mineralną na 2-3 cm nad poziomem marchewki i ugotuj ją do miękkości.

Groszek ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Rozgnieć na puree, najlepiej widelcem, groszek wraz z miętą i masłem lub jogurtem, dodając trochę utartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pokrojoną cebulkę oraz czosnek.

Do ugotowanej marchewki dodaj kurkumę, curry, ugotowaną kaszę jaglaną i listki bazylii. Dopraw solą morską i zmiksuj. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję dodaj trochę oliwy lub masła. Podgrzej jeszcze chwilę zupę w rondlu.

Zupę serwuj z groszkiem i pokrojonymi w kostkę migdałami, skropione oliwą i udekorowaną listkami bazylii.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation