Kuchnia

kuchnia i inne

Jogurtowe bułeczki z konfiturą wiśniową i twarożkiem
Składniki: (8 bułeczek)
300 g mąki pszennej + trochę do podsypania
200 ml jogurtu naturalnego
25 g drożdży
60 ml letniego mleka
60 ml oleju
1,5 łyżki miodu
szczypta soli
Dodatkowo: konfitura z wiśni, twarożek
Drożdże rozkrusz w kubeczku i posyp łyżeczką cukru, rozetrzyj i zostaw na kilka minut. Drożdże staną się płynne
Mąkę przesyp do miski i zrób w niej dołek - wlej tutaj drożdże. Następnie przysyp drożdże mąką (zakop dołek) :)
Dodaj jogurt (najlepiej, by był ogrzany do temperatury pokojowej), miód, mleko, olej oraz sól i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Zagniatamy do czasu aż ciasto samodzielnie zacznie odchodzić od dłoni ( ok 10 min.)
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Rozpłaszcz je delikatnie, umieść twarożek i konfiturę. Następnie zagnij krawędzie do środka, sklej je w bułeczkę.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem z łyżką mleka oraz z odrobiną miodu.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180'C z termoobiegiem przez 14-15 minut na złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę i oprósz cynamonowym cukrem pudrem. Wytrzymaj aż troszeczkę przestygną i zajadaj :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation