Uroda

Make up

Łosoś z musztardą francuską i miodem + brukselka

Składniki (2 porcje):
- 400 g filetu łososia bez skóry
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon, rosyjskiej)
- pół łyżki miodu (najlepiej ciemnego)
- pół łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy

- brukselka (ok. 500 g)
- 2 łyżeczki masła
- łyżka parmezanu (u mnie dojrzewający dżersejowy)



PRZYGOTOWANIE:
Łososia delikatnie oprószyć solą. Musztardę wymieszać z miodem, ostrą musztardą i sokiem z cytryny. W tej marynacie obtoczyć kawałki filetu i zostawić na 30-60 minut. Po tym czasie włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, polewając resztą marynaty i wstawić do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
Brukselkę ugotować do miękkości - w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu wymieszać z masłem, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika na 5 minut.
Dodatkowy parmezan na talerzu może się przydać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation