Kuchnia

.Ryby i owoce morza

Kalmary z chili, mango, anyżem, kolendrą, curry i ryżem basmati

SKŁADNIKI:

2 kalmary

cytryna

masło

pół średniej cebuli

imbir ok. 2 cm

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

400 ml mleka kokosowego

zielona pasta curry

1 zielone mango

ryż basmati – szklanka

2 ziarenka kardamonu

½ łyżeczki kminu rzymskiego

2 sztuki anyżu gwieździstego

2 łyżeczki kolendry w proszku



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż zalewamy 1,5 szklanki wody i zostawiamy na 10 min. Odsączamy i płuczemy ryż. Następnie ponownie zalewamy go 1,5 szklanki wody , dorzucamy 2 ziarenka kardamonu, 1 łyżkę masła klarowanego i gotujemy 20 min. na wolnym ogniu. Odstawiamy pod przykryciem na 20 min.

Kalmary patroszymy i kroimy w pierścienie. Kropimy je cytryną i odkładamy, żeby się zamarynowały.

Na patelnię wlewamy masło sklarowane, dorzucamy kmin rzymski – pół łyżeczki, anyż gwieździsty 2 szt. (trzeba rozbić w moździerzu), kolendrę w proszku mieloną - 2 łyżeczki. Dodajemy pół cebuli posiekanej w kostkę i zeszklonej wcześniej na maśle,otarte kłącze imbiru (ok. 2 cm) oraz posiekną papryczkę chilli i czosnek.

Dorzucamy kalmary, chwilę smażymy i zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy łyżeczkę zielonej pasty curry. Na sam koniec dodajmy jędrne, zielone, kwaśne mango pokrojone w kostki i zostawiamy na słabym ogniu przez 1-2 min. I gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation