Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

ciasta

Kremówka

Składniki: 1 porcja = 12 szt. dla formy o wymiarach 20 x 20 cm


Ciasto

• ciasto francuskie 1 opakowanie,


Masa Kremowa

• mleko 2 szklanki,
• śmietana kremówka 1 szklanka,
• cukier z prawdziwą wanilią 20 g,
• cukier kryształ 150 g,
• żółtka 6 szt.,
• mąka ziemniaczana 3 łyżki,
• mąka pszenna 1 łyżka,
• masło 100 g,


Masa Śmietanowa

• śmietana kremówka 500 ml,
• żelatyna 2 łyżeczki + 4 łyżki gorącej wody,
• cukier puder 2 łyżki,


Kremówka przepis – wykonanie


Krok 1
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier z prawdziwa wanilią – stawiamy na małym ogniu i gotujemy. Gdy mleko zagotuje się dolewamy śmietanę kremówkę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie do osobnego naczynia dodajemy pozostałe mleko (1/2 szklanki), żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dokładnie miksujemy mikserem lub blenderem tak aby nie było żadnych grudek. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka ze śmietaną – na małym ogniu gotujemy i cały czas mieszamy aby nasz budyń zgęstniał, nie przypalił się i aby nie powstały grudki. (Jeżeli powstaną grudki można użyć miksera). Garnek z budyniem przykrywamy folią tak aby folia dotykała masy budyniowej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 2
Gotowe ciasto francuskie najlepiej wyjąć z zamrażarki wieczorem dzień wcześniej i włożyć do lodówki – rano ciasto jest rozmrożone i elastyczne. Ciasto wyjmujemy na blat, rozkładamy (ale pozostawiamy folię aby łatwiej przenieść ciasto na blachę) i delikatnie je rozwałkowujemy. Następnie przekładamy na blachę do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta zdejmujemy folię i całe ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem – dzięki temu ciasto nie będzie pęczniało. Pozostawiamy na 15 min. aby nabrało temp. pokojowej. Pieczemy w temp. 160 C przez 15-20 min. na ciemno złoty kolor. W czasie pieczenia widelcem przekłuwamy powstające nierówności. Ciasto musi być upieczone i płaskie. Gotowe ciasto wykładamy na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

Krok 3
Wystudzone ciasto przycinamy na wymiar naszej formy o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonej. Formę wykładamy papierem do pieczenia i na jej dno wkładamy płat przyciętego ciasta nakłuciami do góry – ciasto nie będzie się kruszyć. Pozostałą część ciasta przycinamy np. na 12 prostokątów które będą stanowiły wierzch naszego ciasta.

Krok 4
Do osobnego garnka dodajemy pokrojone w kostkę masło o temp. pokojowej i mikserem ucieramy na gładki maślany krem – ucieramy tak długo aż uzyskamy biały kolor. Do tak przygotowanej maślanej masy dodajemy nasz wystudzony budyń – dodajemy w porcjach. Każdą porcję miksujemy tak długo aż połączy się z masą maślaną i stworzy jednolita masę – wtedy to dopiero dodajemy kolejną porcję budyniu. Gotowy krem budyniowy wylewamy do formy na spód naszego ciasta, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godz.

Krok 5
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie dodać rozpuszczoną i wystudzona żelatynę – całość dobrze wymieszać mikserem i wylać na masę śmietanową naszej kremówki. Dokładnie rozprowadzić, wyrównać i na wierzchu ułożyć przycięte prostokąty z ciasta francuskiego – delikatnie docisnąć, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na całą noc.



http://deserektv.pl/kremowka-przepis/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation