Inne

przetwory...

WINO z DZIKIEJ RÓŻY
Owoce należy pozbawić szypułek i resztek kwiatu, czarne lub nadpsute należy usunąć, każdy owoc przekroić na pół i pozbawić pestek
Przykład na 10l wina :
2,5kg świeżej dzikiej róży zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży winnych, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Rozpowszechniony sposób robienia wina z dzikiej róży przy pozostawieniu owoców w moszczu przez kilka tygodni czy miesięcy nie jest dobry gdyż naraża moszcz na zepsucie się, szczególnie przy małych dawkach cukru!

wino może leżakowac w baniaku nawet kilka miesięcy, po tym czasie, należy ściągnąć je z balonu, odcedzić i przelać do docelowych butelek. Te umieszczamy na wpół leżąco w chłodnej piwnicy, gdzie nadal będą dojrzewały. Minimalny okres na przygotowanie wina to rok, ale im dłużej będzie trwał proces leżakowania, tym lepsze uzyskamyefekty końcowe. Wyjątek stanowią jedynie wina słabe, które dość łatwo mogą się zepsuć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation