Kuchnia

Kuchnia

Krem z pieczarek |

Pieczarkowy krem na rosole to wspaniała zupa, którą możemy podać z różnymi dodatkami i na wiele okazji. Najlepiej oczywiście jako bazy użyć domowego rosołu bez sztucznych dodatków.

Krem świetnie smakuje podany z małymi grzankami, jak i grillowanym pieczywem z masłem czosnkowym lub serem. Można go też podać z lanymi kluskami lub makaronem.

Zależnie od dodatków sprawdzi się jako prosty rodzinny obiad lub jako elegancka zupa na przyjęcie.

Każdą porcję kremu warto posypać świeżą natką pietruszki, która podkreśla smak pieczarek.
Krem z pieczarek
na porcję dla 4 do 6 osób

Składniki
500 g pieczarek
1 średnia cebula
700 ml domowego rosołu
1 i 1/2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki śmietany 18%

do podania
grzanki lub lane kluski, ewentualnie makaron
świeża natka pietruszki
Wykonanie
cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić na plasterki
podsmażyć na maśle cebulę, a po chwili dodać pieczarki i posolić całość
podsmażać pieczarki, aż odparuje z nich większość wody – powinny się znacząco skurczyć
niewielką część grzybów odłożyć na bok – dodamy je później do kremu, by wzbogaciły zupę. Jeśli chcemy idealnie gładki krem, to możemy to pominąć
do pozostałej, większej części grzybów dodać rosół i całość zmiksować blenderem na gładki krem
śmietanę zahartować (do śmietany dodać nieco zupy i dokładnie rozmieszać), dodać do zupy i wymieszać
doprawić pieprzem, a jeśli jest taka potrzeba, to dosolić, pamiętając, że wcześniej dodaliśmy sól do pieczarek
dodać odłożone wcześniej pieczarki
zupę podawać z grzankami, lanymi kluskami lub makaronem
każdą porcję posypać posiekaną świeżą natką pietruszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation