Kuchnia

Ciasta i desery

FONDANTY – pyszne ciastko czekoladowe z płynnym środkiem
Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
25 ml wiśniówki
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
100 g masła
Dodatkowo:

Masło do wysmarowania foremek
Kakao do wysypania foremek
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić pokruszoną czekoladę i masło. Jajka i cukier ubić na pianę, dosypać przesianą mąkę, lekko wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dolać kieliszek wiśniówki (w naszym wypadku była to wiśniówka przygotowana przez Marcina Baranowskiego, tutaj znajdziecie przepis Marcina – WIŚNIÓWKA) i wymieszać z ubitymi jajkami z mąką. Foremki wysmarować masłem, wysypać kakao i wylać do nich masę. Przygotowane fondanty włożyć od lodówki na godzinę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i wstawić fondanty na 15 minut, niestety czas pieczenia zależy od wielkości foremki i ilości ciasta. Fondant powinien mieć płynny środek i być upieczonym z zewnątrz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation