Kuchnia

Słodkości

Tarta z jagodami – bez pieczenia

Składniki na formę o średnicy 26 cm:
– 320 g ciastek (np. 220 g ciastek Hit i 100 g maślanych herbatników)
– 100 g masła
– 200 g śmietany 30% lub 36% (mocno schłodzonej)
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– 250 g serka mascarpone
– 300 g jagód
– kilka listków świeżej mięty

Ciasteczka pokruszyć blenderem (lub przełożyć do woreczka i potraktować wałkiem lub tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym masłem. Masą o konsystencji mokrego piasku wyłożyć spód i boki foremki do tarty. Najlepiej jest użyć takiej z odpinanym spodem – najmniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto się pokruszy w trakcie nakładania.
Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i aromat i ponownie zmiksować. Na koniec dodać serek i zmiksować do połączenia się składników. Gęsty krem wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem wyłożyć jagody i ozdobić miętą. Można również oprószyć odrobiną cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation