Kuchnia

pierogi

Pierogi drożdżowe z pieczoną dynią
i dipem z koziego serka

1. Pierogi

Składniki na 2 porcje:

300g miąższu dyni ( po obraniu i oczyszczeniu z nasion)
2 łyżki oleju słonecznikowego
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżeczka soku cytrynowego
1,5 szklanki mąki pszennej
5g drożdży
½ łyżeczki soli
1 jajko
szczypta cukru
½ szklanki ciepłej wody

Dynię umyć obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Wymieszać z olejem, posypać odrobiną soli i pieprzu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim dynię.
Piekarnik nastawić na 200°C i wstawić do niego dynię na 20-30 minut.
Upieczoną dynię przełożyć na talerz i pozostawić do ostudzenia.

Mąkę wymieszać z solą. W ½ szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże wraz z cukrem.
D o mąki z solą wlać rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
Wyrobioną kulę ciasta nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiać raz jeszcze przez ok. minutę a następnie rozwałkować na cienki placek
i wykrawać szklanką koła z ciasta. Resztki ciasta zagniatać ponownie i rozwałkowywać, a następnie znów wykrawać koła i tak aż do momentu kiedy wykorzystamy całe ciasto (mnie wyszło 14 pierożków).

Ostudzoną dynię skropić sokiem cytrynowym, dodać skórkę otartą z połowy cytryny i dokładnie wymieszać. Na każdą porcję ciasta nakładać łyżeczką dyniowy farsz i zlepiać dokładnie brzegi.

Piekarnik rozgrzać do 250°C.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierożki. Rozmącić 1 jajko i nasmarować nim wierzch każdego pierożka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5-7 minut.

2. Dip z koziego serka

Składniki na 2 porcje:

80g twarożku koziego
łyżka jogurtu greckiego
skórka otarta z połowy cytryny
pieprz

Twarożek wymieszać dokładnie z jogurtem, skórką cytrynową . Doprawić do smaku niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation