Kuchnia

Obiadki

Kasza Gryczana z warzywami

składniki ( na 3-4 porcje) :

- 180 g surowej (szklanka 250 ml) kaszy gryczanej (może być w woreczkach, przygotowana wg. przepisu na opakowaniu)
- połowa brokuła, kalafiora lub po ćwiartce obu
- 2 cebule
- 15 dag pieczarek
- duża marchewka
- pół małej cukinii ( niekoniecznie)
- ew. dwie łyżki zielonego groszku z mrożonki lub z puszki
- dwa, trzy ząbki czosnku
- łyżeczka, dwie soku z cytryny lub limonki
- szczypta cukru, soli, pieprzu, chilli ew. innych, ulubionych przypraw
- dwie łyżki słonecznika
- dwie, trzy łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- ew. łyżka posiekanej natki pietruszki, koperku lub kolendry

Kaszę ugotować wg. wskazówek zamieszczonych powyżej.

Jeśli mamy dużą patelnię ( ok. 30 cm) możemy smażyć wszystko na raz, jeśli małą - kolejne warzywa odkładać po usmażeniu do pojemnika, zmieszać na końcu.
Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić ziarna słonecznika i podprażyć chwilę mieszając. Stanie się bardziej chrupki. Przełożyć na talerzyk.
Brokuły i kalafora podzielić na drobne różyczki, odciąć nóżki. Cebule pokroić w drobną kostkę, pieczarki w cienkie plastry. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie plastry (najlepiej na tzw "gilotynie). Cukinię pozbawić części z nasionami i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać bardzo mocno olej. Wrzucić cebulę, kalafiora, brokuły, mrożony groszek i marchewkę. Groszek z puszki dodajemy na samym końcu, po usmażeniu wszystkich składników. Mieszając smażyć ok. trzy, cztery minuty. Odsunąć nieco warzywa na bok i dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy oraz cukinię i pieczarki. Przesmażyć jeszcze minutę. Wymieszać wszystkie warzywa z ugotowaną kaszą, doprawić do smaku sokiem z cytryny, posypać uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekaną zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation