Kuchnia

desery

Tort bananowo-jogurtowy

Składniki na spód:

½ szklanka mąki
½ szklanka płatków owsianych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
¼ szklanki brązowego cukru
65 g roztopionego masła



Składniki na masę jogurtową:

800 g jogurtu naturalnego pół gęstego (ważne ,żeby nie był bardzo rzadki)
250 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
30 g żelatyny



Składniki na mus bananowy:

3 banany
limonka
pół szklanki nektaru bananowego
3 łyżki cukru pudru
pół szklanki wody
15 g żelatyny





Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło (jeśli masa jest zbyt sypka można dodać więcej masła), wymieszać, wylepić dno formy o średnicy około 21 cm i piec przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. aż wierzch zacznie się przyrumieniać.



Jogurt, serek, cukier wanilinowy i cukier puder zmiksować ze sobą, Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać kilkoma łyżkami wody, wymieszać i odstawić. Namoczoną żelatynę zalać gorącą wodą (ok. 1/3 kubka), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodawać po jednej łyżce do masy jogurtowej jednocześnie ją miksując. Masę wlać na kruchy spód tortu i odstawić do lodówki do czasu stężenia.



Żelatynę przeznaczoną na bananowy mus galaretkowy zalać kilkoma łyżeczkami wody. Banany pokroić na małe kawałeczki, gotować w rondelku z wodą i cukrem aż banany puszczą sok i staną się miękkie, następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, aby mus bananowy był bardziej aksamitny należy przetrzeć go przez sitko. Do masy bananowej dodajemy nektar bananowy i wyciśnięty sok z limonki. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, rozpuścić i wymieszać z musem.



Ostudzony mus wylać na masę jogurtową i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia (najlepiej całą noc) Przed podaniem ozdobić pokrojonymi kawałkami banana.



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation